15 Tips

Volg ons:


Online-Oplichting.nl

SAMEN NAAR EEN VEILIGER INTERNET

15 TIPS voor Veiliger Internet
(update 2019)

Internetoplichting is grotendeels gericht op de zwakke schakel in de veiligheidsketen, de mens. Het is daarom van belang niet enkel te investeren in digitale veiligheid en software maar ook in het trainen van gebruikers zodat zij gevaar en oplichting herkennen en voorkomen.

TIP 1:

Veilige wachtwoordenStandaard zit er weliswaar een virusscanner in Windows 10. Echter blijkt uit alle testresultaten dat deze minder goede bescherming biedt dan anti-virus programma's zoals Norton, BitDefender en AVG. Voor slechts enkele tientjes per jaar kun je PC/Laptop en ook tablet en smartphone volledig beschermen.

TIP 3:

Gebruik VPN

Thuis en op het werk zal er meestal wel sprake zijn van een beveiligd wifi, mocht dit niet zo zijn en kun je er zonder wachtwoord op dan dien je dit snel aan te passen. Echter in publieke ruimtes kom je nog regelmatig open wifi netwerken tegen. Deze zijn erg gemakkelijk te hacken en daarmee het internetverkeer via dat netwerk volledig te monitoren. Als voorzorgmaatregel is het het beste deze open netwerken zo min mogelijk te gebruiken en indien je het toch wil gebruiken dan in ieder geval niet om in te loggen op belangrijke accounts zoals je internet bankieren.

TIP 5:

Scherm-vergrendelingWe zijn gewend om in de trein en in een koffiebar te kunnen werken en daarbij digitaal in te loggen. Echter het is hierbij van belang te voorkomen dat mensen kunnen meekijken op je scherm en/of toetsenbord en zo inloggegevens kunnen zien. Dit kun je beschouwen als het blokkeren van zicht bij het pinnen.

TIP 7:

Webcam afplakken

Bewaar een kopie van belangrijke documenten niet te lang op je harde schijf op in je webmail. Het is verleidelijk deze te laten staan aangezien je ze altijd ooit nogmaals nodig hebt. Echter bedenk je goed dat dergelijke bestanden erg belangrijk zijn en misbruikt kunnen worden voor identiteitsfraude. Indien je computer gehackt wordt hebben ze een kopie van je identiteit in handen.

TIP 9:

Voorbereiding: Back-UpMet een goede voorbereiding kun je veel leed voorkomen. Bedenk voordat je een probleem ervaart alvast hoe je dit gaat oplossen. Heb je een bepaald iemand in gedachten die je eventueel kan helpen? Het kost veel tijd als je hier pas naar gaat zoeken als je PC al door ransomware geblokkeerd is. Weet je welke bank(en) je kunt bellen en welke wachtwoorden je gelijk wil veranderen.

TIP 11:

Voorbereiding:

Gegevens

Hackers kiezen vaak voor de makkelijke weg. Gebuikers die hun eigen naam als wachtwoord hebben behoren tot deze makkelijke weg net als mensen met 1234 of 0000 als wachtwoord.


Gelukkig is het bij de meeste bedrijven en diensten al noodzakelijk om een redelijk veilig wachtwoord aan te maken en deze ook nog eens elk jaar te wijzigen. Verder is het aan te raden niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken, er worden elk jaar weer websites gehackt waarbij hackers de wachtwoorden te weten komen, indien je dit wachtwoord ook bij andere diensten hebt toegepast hebben ze hier ook gelijk toegang tot. Aangezien het lastig kan zijn al deze verschillende wachtwoorden te onthouden kun je een tool als Lastpass gebruiken. Hiermee kun je met één hoofdwachtwoord al je verschillende lastige wachtwoorden opslaan.

TIP 2:

Gebruik een Virusscanner

Met een VPN verbinding maak je de gegevens die je verzendt en ontvangt privé. Zo kunnen bedrijven niet meekijken. Hoe minder bedrijven en websites kunnen meekijken hoe kleiner de kans dat gevoelige informatie openbaar raakt. Dit is de eerste laag van beveiliging. Vergelijk VPN diensten op VPNtotaal.nl.

TIP 4:

Beveiligd wifi

Bij gebruik van een smartphone is het aan te bevelen om de schermvergrendeling op de telefoon te activeren. Hierdoor kan de telefoon bij verlies of diefstal niet gemakkelijk gebruikt worden. Wanneer dit niet actief is kan diegene die de telefoon gestolen heeft gelijk in de mail kijken en zelfs wellicht met deze toegang tot email wachtwoorden gaan aanpassen.

TIP 6:

Laat niemand meekijken

Hieraan hebben we eerder een volledig artikel gewijd, we raden mensen aan de webcam van hun laptop af te plakken. Er zijn tal van gevallen bekend waarbij hackers niet enkel toegang kregen tot de computer maar ook konden meekijken via de webcam.

TIP 8:

Verwijder kopie's

Uiteindelijk kan ook de beste beveiliging niet voorkomen dat het af en toe fout gaat. Weer daarom goed voorbereid. Zo is het belangrijk een goede actuele backup te hebben. Wanneer je PC gehackt wordt kun je direct op een andere PC verder werken met je eigen bestanden.

TIP 10:

Voorbereiding:

Herstelplan

Zorg er altijd voor dat je belangrijke inloggegevens en ook contactgegevens zoals email adressen en telefoonnummers niet enkel op je PC of cloud drive bewaart. Indien je PC door een virus of hack onbruikbaar wordt kun je hier namelijk niet meer bij. Je kunt de belangrijkste gegevens in een backup bewaren of op fysiek papier.Hoe geavanceerd hackers en malware misschien ook lijken, vaak zijn ze afhankelijk van een gebruiker die zelf een bestand download. Dit kan via een website zijn of via email, ook via social media worden gebruikers verleid virussen binnen te halen. Wees altijd selectief voordat je iets download, ken je de bron, welk bedrijf zit er achter, zie je positieve ervaringen met dit bestand?

TIP 13:

Download selectief

TIP 14 & 15:

Oppassen met bijlagen

Het downloaden van virussen en malware gebeurt nog steeds erg vaak via email bijlages. Vooral bedrijven zijn gemakkelijk slachtoffer aangezien makkelijk te voorspellen is dat zij regelmatig emails met facturen of orders krijgen. Hier spelen de hackers op in zodat de kans groter wordt dat de malware geopend wordt. Open géén bestanden van onbekenden. Open enkel bestanden met een goede virusscanner op het systeem.

Copyright @ Alle rechten voorbehouden 2016 - 2018  - Online-oplichting.nl